BACK
defcamp#6

22 Oct

Comunicăm pentru DefCamp 2015, cea mai importantă conferință de securitate cibernetică din România

Caracteristic este partenerul DefCamp 2015 și vom asigura comunicarea acestui eveniment, furnizând cele mai noi și interesante informații despre pericolele care există pe Internet, de la supravegherea practicată de statele lumii la atacurile hackerilor. Între 19 și 20 noiembrie, sunt așteptați peste 700 de participanți, din aproximativ 30 de țări, la a șasea ediție DefCamp. Câteva zeci de speakeri specializați și recunoscuți la nivel mondial în industrie vor aduce în atenția publicului subiecte din cele mai noi cercetări în securitate cibernetică.

“Activitățile, experiența și comunitatea DefCamp au reușit să dezvolte în fiecare an evenimentul, iar anul acesta estimăm că vom avea cea mai mare densitate de specialiști în securitate informatică pe metrul pătrat din ultimii ani. Totodată, suntem și în plin avânt tehnologic, când conectăm totul la web, tocmai de aceea am și pregătit o competiție dedicată dispozitivelor din Internet of Things. În același timp, supravegherea realizată de state, grupări sau indivizi nu mai poate fi ignorată și avem experți care să prezinte și dezbată acest subiect și cum ne raportăm la el”, a declarat Andrei Avădănei, fondatorul și coordonatorul DefCamp.

Într-un interviu acordat StartupCafe, Andrei a vorbit și despre potențialul mare pe care îl reprezintă nișa securității cibernetice. “Odată cu dezvăluirile făcute de Edward Snowden cu privire la modul de operare al serviciilor secrete americane, utilizatorii obișnuiți de Internet au conștientizat o nevoie în zonă de privacy, iar startup-urile ce promiteau acest lucru (soluții de VPN, soluții de criptare etc.) s-au bucurat de creșteri spectaculoase ale numărului de clienți în doar câteva luni”, a spus Andrei.

Competițiile de la DefCamp 2015

În 2015, DefCamp este organizată de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR) cu sprijinul Orange România, Bitdefender și Checkmarx și susținut de Ixia, Safetech, Beyond Security și Cert Sign by UTI. Noua ediție vine, în premieră, cu două competiții noi care provoacă participanții să descopere vulnerabilități pentru ca apoi să le raporteze vendorilor într-un mod responsabil, aliniate la standardele internaționale. Astfel, la IoT Village susținut de Bitdefender, participanții vor putea descoperi vulnerabilități în dispozitive din sfera Internet of Things. Orange va susține un concurs de tip Bug Bounty, prin care îi va premia pe cei care descoperă metode de ocolire a sistemelor de protecție obișnuite, participând în acest fel la dezvoltarea soluțiilor de securitate cibernetică.

Mai mult, de-a lungul celor două zile de conferință, se va desfășura și finala celui mai important concurs de white hacking din Europa Centrală și de Est: DefCamp Capture the Flag (D-CTF). În etapa de calificare au participat aproape 1.200 de echipe din peste 80 de țări, iar câștigătorii vor fi recompensați cu premii in valoare de 3.000 de euro, constând în bani, gadgeturi și hardware pentru computerele lor. Mai mult, calificarea în finala acestei competiții le asigură participanților bilete gratuite la DefCamp 2015, dar și prezența la alte competiții internaționale de tipul Capture the Flag. Cele mai multe echipe înscrise sunt din România, Rusia şi SUA, iar pe locul patru este Japonia.

În plus, se vor mai derula alte trei activități importante pentru securitatea personală, a banilor și datelor. Astfel, în întrecerea Target John “hackerii”, primesc informații despre o ţintă reală şi trebuie să afle toate detaliile despre ea. Hack the Machine presupune că ei vor aplica tacticile de hacking pe servere şi computere pentru a descoperi vulnerabilităţi, iar în Hack the Bank participanţii vor trebui să preia controlul asupra unui ATM adus la conferinţă special pentru aşa ceva şi să reuseasca să retragă bani din el.

defcamp 2015

Pe scurt, la DefCamp 2015 vor fi atinse cele mai sensibile subiecte din sfera securităţii cibernetice şi confidenţialităţii online. Printre acestea se numără securitatea infrastructurilor critice,  malware şi amenințări cibernetice avansate, securitatea dispozitivelor mobile, dar şi inteligența artificială utilizată pentru a combate activități ilegale, supravegherea în masă realizată de guverne, companii sau grupări specializate.

Din 2011 până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă în România peste 2.300 de participanţi, din 34 de ţări şi 75 de oraşe, interesaţi de hacking, vulnerabilităţi cibernetice, dar şi soluţii pentru protecţie online.

Pe Facebook suntem aici: DefCamp 2015 și Caracteristic